Korábbi koncertek

2017. május 19., 20:00 OLASZ EST az Acquaragia Drom és az Oi Dipnoi zenekarokkal

OLASZ EST TÁNCHÁZZAL

KONCERT | TÁNCHÁZ | OLASZ ÍZEK

19:30 | Kapunyitás
20:00 | Acquaragia Drom (ITA) ’Rebelde’ lemezbemutató koncert
21:30 | Oi Dipnoi (ITA) koncert olasz táncházzal, tánctanítással, a Vivi Budapest Egyesület közreműködésével

OLASZ TÁNCHÁZ: ismerkedés a tarantella és a pizzica lépéseivel és akár azok elsajátítása egyéni igények szerint ;)

ACQUARAGIA DROM (ITA) ’REBELDE’ LEMEZBEMUTATÓ KONCERT: Santiago szigetéről indult izgalmas, "lázadó" zenei kalandozás, amely a lehető legegyszerűbben vette kezdetét. Történt ugyanis, hogy egy kis olasz városbeli roma dinasztia elkezdte játszani azokat a slágereket, amiket a rádióban hallott. Így aztán a tradicionális roma dallamvilágot a legismertebb világslágerekkel sikerült egy terítéken tálalniuk. Hogy ezt miként csinálták? Nagyon egyszerűen. Fogták többek között Luigi Tenco, Renato Rascel, Georges Moustaki, Toto Cutugno, Renato Carosone, Nicola Di Bari dallamait és hozzárakták az ő kultúrájuk érzésvilágát. Aztán vannak persze újabb kompozícióik is, amelyek a vándorlásaik során születtek. Ezekbe erőteljesen beépült az általuk kedvelt előadók hatása, illetve azon fontos találkozások élménye, melyek során magyar, román és lengyel énekesekkel muzsikáltak. Baráti és családi zene ez, ahol a szeretet crescendóban, a pendülés pedig rubatóban szólal meg. Mondhatjuk úgy is, hogy egy állandóan fokozódó szeretet és egy csapongó, örök nyughatatlan vágy hajtja őket, amire táncolni és megőrülni elkerülhetetlen. Ezen a koncerten 'Rebelde' című új albumukat mutatják be a magyar közönségnek.

VIDEÓ: https://youtu.be/ZFtvsgU0R38?t=15m42s
FACEBOOK OLDAL: facebook.com/acquaragiadrom
HONLAP: acquaragiadrom.it


OI DIPNOI (ITA) KONCERT:

A Dipnoik (tüdőshalak) élő kövületek, a halak egy prehistorikus korból fennmaradt csoportjába tartoznak, melyeknek kezdetleges tüdejük van: szárazság idején alkalmazkodnak a környezetükhöz és apró, nedves üregekben húzzák meg magukat, közben a légkör oxigénjét használják.

Az Oi Dipnoi trió költészete hagyomány és újítások találkozásából született: a kettő párbeszéde folyamatosan gazdagítja mindkettőt, Szicília zenei kultúrája új értéket nyer benne. Ez az örökség a sok hangszeren játszó Valerio Carionének köszönhető, aki összegyűjtötte a régió dallamait. E tradíció főszereplői a pásztorok, földművesek, kocsisok – egy olyan világ, melyet Szicília híres tizenkilencedik századi, huszadik század eleji híres írói alaposan feltérképeztek. Ebből született ez az eredeti repertoár, melynek témáit a tangóharmonika fejti ki elektromos ütőhangszerek vagy nagybőgő kíséretében. Az eredmény egy új, egyéni hangzás, a jazz és a progresszív hagyományos népi zene elbűvölő és könnyed keveréke. 2015-ben megjelent első albumukon vendégművészként közreműködik Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos, a Kaláka zenekarból.

Valerio Cairone – harmonika, duda, kasztanyetta, ének
Marco Carnemolla – nagybőbő, érintő nélküli gitár, ének
Mario Gulisano – bodhrán, cajón, dumbek, darbuka, rig, tamburin, doromb, kasztanyetta, ének

Jegyár: 1000

Az esemény facebook oldala

2017. április 1., 20:00 SZERB EST: Naked koncert + Babra táncház

19:30 - Kapunyitás
20:00 - A Naked (SRB) együttes koncertje
21:30 - Szerb táncház a Babra zenekarral

A büfében egész este szerb nemzeti ételkülönlegességek, pljeskavica és csevap kapható!

A Babra muzsikája a sokszínű délszláv népzenei vonal megvastagítója, miközben friss, zöld indákkal díszítője és színesítője is. Öt barát alkotja a Babra zenekart, a nagybőgő mögött egyedülálló módon a zenekar egyetlen női tagja áll. A fiatal zenészek a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen verbuválódtak zenekarrá…szinte családdá. A koncertezés mellett a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben találtak egy másik otthonra, ahol az aktív táncházas élet résztvevői zenéjükkel. Reméljük, ez alkalommal mindenki, aki kicsit is nyitott a táncra és más nemzetek kultúrájára, csatlakozik hozzájuk!

A Naked egy élvonalbeli szinergikus zenekar, mely a globális-urbánus zenét, a Balkán zenei világot, a világzenét, a swinget és a free jazzt gyúrja egyedi hangzássá. Az így létrejövő vad, vaskos elegyben kutatja a banda a zenei identitásra a választ.
2015 tavaszán a Naked új felállással és „Nakedonia“ című harmadik stúdióalbummal jelentkezett.

A quartettá csupaszult felállás meztelenebb mint valaha, melyet extravagánsan öltöztet és egészít ki az új lemezen vendégművészként a bariton szaxofont, basszus klarinétot, dudukot, zurlát és egyéb fafúvósokat megszólaltató izraeli Amir Gwirtzman.

Djordje Mijusković - hegedű
Branislav Radojković - basszus gitár, nagybőgő
Ivan Teofilovic - szaxofon, klarinét
Goran Milošević - dob, ütős hangszerek

Jegyár: 1000

Weboldal
Az esemény facebook oldala

Korábbi koncertek

2016. június 4., 20:00 SZICÍLIAI TÁNCHÁZ: Nakaira (ITA) / Oi Dipnoi (ITA)

Az első 50 érkezőt egy pohárka házi pálinkával várjuk!

A Nakaira Szicíliából származó világzenei együttes. Dalaik nagy része európai, főként görög, balkáni és kelta gyökerűek, és a mediterrán hatások dominálnak bennük.

Hagyományos népzenei repertoárjukat szicíliai nyelvjárásban és görög nyelven adják elő. Az együttes nevét egy ősi közel-keleti ütős hangszer, alakjában az indiai tablahoz hasonló nakaira ihlette. A hivatalosan 1999-ben alakult együttes, nevének keleti eredete ellenére művészi céljának eredetileg a kelta és ír népzene megőrzését és Szicíliában való népszerűsítését tekintette. Első lemezük (Musiche a danzare tra oriente e occidente) 2000-ben jelent meg, ezt követte második albumuk (Onde sonore dal Mediterraneo) öt évvel később. 

Előadásuk olyan, mint egy utazás a földközi-tenger térsége mentén, a különböző népi és modern zenei eszközök kombinációjával (mint a görög és ír buzuki, hegedű, duda, saz, oud, harmonika) bemutatja a görög és szicíliai zenei hagyományok közös hatását. Sokszínű és élénk zenei felfedezőútjaik az élő zenei hagyománnyal folytatott kreatív és kísérleti párbeszédre reflektálva tárja elénk a mediterráneum zenei térképét. Ezt erősíti az is, hogy a zenészek görög és olasz származásúak.

A zenekar tagjai:
Franco Barbanera - síp, dudák, furulya, ney, kaval, klarinét
Nektarios Galanis - görög buzuki, hegedű, oud, ének
Angelo Liotta - ír buzuki, bodhràn, ének
Francesco Emanuele - görög buzuki, gitár
Marco Carnemolla - bőgő, ének
Mario Gulisano - cajon, keretes dob (pandero), darbuka, csörgődob, cintányér, ének

 

Weboldal
Az együttes facebook oldala
Az esemény facebook oldala

2016. május 27., 20:00 SPANYOL TÁNCHÁZ: Vigüela (ESP) / PECA

Az első 50 érkezőt egy pohárka házi pálinkával várjuk!

A Vigüela 30 éve dolgozik azon, hogy Kasztilia-La Mancha régió zenei hagyományát életben tartsa. Munkájuk alapvető fontosságú a népzenei hagyomány megőrzésében. Sokfelé játszanak Spanyolországban, de jártak már Nagy-Britanniában is a BBC meghívására és Portugáliában a Bons Sons fesztiválon saját hazájuk képviseletében. Remek előadói annak a melizmatikus repertoárnak, mely az észak-afrikai hatásokat magába ötvözve annyira jellemző az Ibériai-félszigetre. A hangjukon kívül lantra, gitárra, bandurriára (pengetős, népi hangszer), manchengo gitárra, rebekre (húros, vonós hangszer) és ütősökre támaszkodnak, koncertjeiknek mindig nagy sikerük van, tudják, hogyan lépjenek kapcsolatba a közönséggel. 2016-ban adta ki a brit ARC Music Temperamento című albumukat, mellyel az év során Európa számos országában fellépnek (Norvégia, Svédország, Németország).

Pablo Garro - ének, ütőhangszerek, lant, gitár
Helena Perez - ének, ütőhangszer, bandurria, rebek
Carmen Torres - ének, ütőhangszerek
Maria Nieto - ének, ütőhangszerek 
Juan Antonio Torres - ének, ütőhangszerek, gitár, rebek 

Weboldal
Az együttes facebook oldala
Az esemény facebook oldala

2016. május 13., 20:00 BASZK TÁNCHÁZ: Korrontzi (ESP/BAQ) / Cirkusz-KA

Cirkusz-Ka

✽ CIRKUSZ-KA ➤ Szlávics Anna és Rock Tamás szerzőpáros, zenekaruk a Cirkusz-Ka. 2006-tól alakítják zenéjük mással össze nem téveszthető atmoszféráját. "Álom-világzene" - inspirálódva saját kulturűlis örökségükből és távoli világok zenéiből, a magyar népdal-, flamenco-, a fado elemeit fűszerezve a jazzel.

Szakmai elismerések itthon és külföldön, mint például a Nemzeti Kulturális Alap támogatása, a Fonó Budai Zeneház díja 2009-ben, vagy a németországi első helyezés a "4 ums Dorf" zenei fesztiválon. "Tavak és tengerek" című második nagylemezük nyitó-dala dobogós lett az angol Worldmusic Network világzenei dalversenyén, a zsűriben többek között a Songlines Magazin és BBC Rádió zenei szerkesztőivel. A Májusi tangó című daluk az Ethno Cloud nemzetközi világzenei toplistáján is szerepel.
A zenekar kvartett felállásban lép fel nálunk.

A koncert létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

A Korrontzi népi zenekart (Mungia, Baszkföld, 2004) Agus Barandiaran trikitixa (baszk diatonikus gombos harmonika)-játékos alakította. Az volt a célja, hogy kortárs hangulatot adjon a baszkföldi népzenének és a baszk ősi, hagyományos hangoknak, de mindig a trikitixa alapú zenén belül. A Korrontzi zenei kínálata tizenegy évvel később is ugyanaz maradt. Agus Barandiaranra eleinte hatott a gipuzkoai hagyományos trikitixa-játék, amit csodált, de hamarosan megtanulta a régi bizkaiai trikitixa-játékosok dallamait és népszerű dalait, azt a zenei kulturális hátteret, ahonnan családja származik. A Korrontzi olyan népi zenekar, ami főként a modern technikával kísért baszk tradícionális zenén alapul, olyan modern hangszerek segítségével, mint a mandolin, a basszusgitár és az ütős hangszerek.

A Korrontzi egy régi trikitixa-játékosról kapta a nevét, aki szamárháton ment a földjéről Mungia főterére minden vasárnap és jó kedvre derítette dalaival az összegyűlt falusiakat. Kalapját mindig megtöltötték pénzérmékkel a boldog hallgatók.

 

 

Weboldal
Az együttes facebook oldala
Az esemény facebook oldala

2016. május 7., 20:00 Zűrös Banda + Vojasa

Zűrös Banda

✽ ZŰRÖS BANDA ➤ A két éve alakult együttes zenéjében a különböző kelet-európai és balkáni zenei hagyományok - magyar, román, makedón, szerb, bolgár - mellett a jazz és a modern tánczenék kapaszkodnak össze. Ebből a különböző kultúrákat és zenei stílusokat magába foglaló elegyből alakul ki a Zűrös Bandát jellemző egyéni zenei arculat.

 

A Vojasa a legújabban alakult formációja a magyarországi roma zenének. Dalaik a tradicionális oláh cigányzenén alapulnak, de olyan formában szólalnak meg, hogy a városi fiatalokat is azonnal meg tudják érinteni.

A zenekar tagjai valamennyien jól ismert zenészek, akik olyan neves együttesekben bizonyítottak már, mint a Romano Drom, a Kalyi Jag vagy a Nomada. De amit a Vojasával nyújtanak, azt teljesen karakteressé és önállóvá teszi három férfi énekesének telt hangja, illetőleg a mandolin, az elektromos és akusztikus gitárok, a hegedű, az ütős hangszerek és a (budapesti zenekaroknál egyre ritkábban használt) kanna alkotta hangszerelés. Saját szerzeményeik mellett merítenek a magyarországi cigány gyűjtésekből, illetve a balkáni és az andalúziai cigány kultúrából is – mindezt az ősidőket idéző szilaj erővel adva elő.

Weboldal
Az együttes facebook oldala
Az esemény facebook oldala

FONÓ
H-1116 Budapest, Sztregova u. 3.
Partnereink